Appenzeller - recept cpt. Cooka
Jde o tvrdý nepasterizovaný polotučný (ale dělají se i nízkotučné verze) kravský sýr produkovaný v oblasti Appenzell v severním Švýcarsku. Bochníky sýra jsou během sušení omývány bylinkovým nálevem, někdy vínem nebo ciderem, což sýr ovoní a chrání a podporuje tvorbu kůrky. Doložená historie tohoto sýra je nejméně 700 let. Dnes ho vyrábí okolo 75 mlékáren, každá s odlišným receptem omývacího roztoku, mnohé z nich jsou obchodním tajemstvím.
Tvarem jde o ploché válce o váze 5 - 7 kg. Sýr je většinou slámově žlutý, s drobnými otvory a zlatou kůrkou. Silné aroma, ořechová nebo ovocná vůně, která sahá od jemné až po kyselou, podle toho, jak je starý. Vhodný jako stolní sýr i na strouhání nebo fondue. Prodávají se tři základní typy, liší se barvou štítku na balení:
• Classic stříbrná, tři až čtyři měsíce starý
• Surchoix zlatá, čtyři až šest měsíců
• Extra černá, stáří šest měsíců a více
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka