Provola delle Madonie - recept cpt. Cooka
Sicilský sýr Provola delle Madonie (někdy uváděn jako Provolla) je sýrem typu "pasta filata" (vláknitý sýr) vyráběným ručně mlékaři z kravského mléka starobylou technikou na dřevěném zařízení. Má tvar hrušky s kulatou hlavou nahoře nebo jen baňky, kůrka je slámově žlutá, struktura bílá přecházející do slámové žluti, konzistence hladká a pevná. Chuť sladká a delikátní, pokud uvidíte provolu s tmavou kůrou, jde zřejmě o uzenou variantu. Váží kolem 1 kg. Zrání probíhá 10 - 15 dnů v zavěšeném stavu na čerstvém povětří.
Oblastí výroby je park Madonie, krajina stejnojmenného masivu v provincii Palermo je specifická svými tradičními zootechnologiemi, přírodními pastvinami, které sýrům dodávají aroma.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka