Parmigiano Reggiano - recept cpt. Cooka
parmazán
Parmigiano Reggiano je velký, kulatý, polotučný tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka ve válcovém, lehce konvexním tvaru. Kůrka ma mastný lesk a je tmavá nebo přirozeně zlato-žlutá. Pevný, jemně zrnitý vnitřek je slámově žlutý a obsahuje malé slzičky, kde si syrovátka ponechala vlkost. Kůra bývá celá kolem dokola orazítkována názvem sýra. Váha bochníku bývá 21 - 38 kg, obsah tuku kolem 32%. Chuť je delikátní s charakteristickou plnou ale ne silnou vůní. Produkční oblast: Emilia Romagna.
Proces sušení a zrání probíhá pomalu v moderních skladech. Trvá nejméně rok, od léta do léta. Pak jde do obchodu mladý fresco parmigiano. Po dvou letech zrání se prodává zralý vecchio sýr, který se používá při vaření jako strouhaný sýr nebo jako dezert.
Použití: Je považován za krále italských sýrů, neodmyslitelnou součást italské kuchyně. Čerstvě strouhaný se používá na těstoviny, rizoto, polentu a do polévky minestrone, nebo se jím sypou pokrmy z masa či zeleniny. Je také oblíbený jako stolní sýr. Dělí se na porce nabo kousky speciálním nožem ve tvaru mandle.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka