Passendale - recept cpt. Cooka
Passendale je jedním z nejznámějších vlámských sýrů. Jde o poloměkký sýr z pasterizovaného kravského mléka. Podobá se bochníku chleba, je kulatého tvaru s tvrdou ale jedlou kůrkou s bílými skvrnami. Uvnitř je tělo zlaté, puntíkované malými nepravidelnými dírkami a velmi smetanové. Je tuhé a vlhké konzistence s jemnou chutí a slabě sladkým aroma.
Zprvu byl od roku 1978, kdy se začal produkovat, nazýván "de Groot Hof–Grand'Ferme", z exportních důvodů byl v roce 1980 přejmenován na Passendale podle vlámského města Passchendaele (každoročně v srpnu hostí sýrový festival).
Prodává se ve třech variantách:

Prelude: standardní verze

Classic: stejný jako Prelude, ale kůrka je okartáčována před zabalením

Passendale Bel Age: zraje 6 měsíců ve sklepě a má vybranější chuť


www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka