Herve recept cpt. Cooka
Herve je uleželý sýr limburského typu (měkký, pronikavě vonící), pochází z belgického stejnojmenného města. Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka. Někdy je ochucován bylinkami, tradičně zraje ve vlhkých sklepech. Jeho původ sahá až do 13. století, rozšířil se v 16. po královském ediktu zakazujícím vývoz obilí, takže se zkrmovalo a zvýšila se produkce mléka, ve století sedmnáctém už byl vývozní komoditou. Klima, zemědělské podmínky a mikroflora, znalosti jeho lokálních výrobců zajišťují jeho unikátnost a nemožnost napodobit kdekoliv jinde.
Herve má světle žlutý vnitřek s lesklým bakterií vytvořeným oranžovým až červenohnědým povrchem, který se pěstuje během jeho tříměsíčního zrání. Obvykle má pro prodej tvar kostky nebo hranolu. Chuť a vůně zesiluje v průběhu zrání, mladý má světlý vnitřek, s věkem je ostřejší. Vzhledem k charakteru je nejlepší s tmavým chlebem a pivem. V Belgii jde o jeden z nejpopulárnějších sýrů.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka