Lasagne se žampiony a špenátem - recept cpt. Cooka
Mushroom spinach lasagna
4 porce: 80 dkg špenátu, 60 dkg žampiónů, 2 lžíce olivového oleje, 1 citrón na kůru, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 šálky mléka, 24 dkg gorgonzoly, 1/2 šálku parmazánu, mletý pepř, 24 dkg nepředvařených lasagní
Připravíme špenát: listy vaříme krátce v osolené vřící vodě, jen aby povadl, pak opláchneme ve studené vodě, necháme dobře okapat a nahrubo nasekáme. Žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky a 3 - 4 minuty osmahneme v oleji při vyšší teplotě. Osolíme a necháme vychladnout.
Chemicky neošetřovaný citrón dobře omyjeme v teplé vodě, sloupneme tenkou vrstvu kůry a nadrobno ji posekáme. Česnek oloupeme a také najemno posekáme. Smícháme houby, špenát, citrónovou kůru a česnek.
Mouku rychle opražíme v rozehřátém másle za neustálého míchání. Drátěnou metlou rozšleháme v mléce a rozmícháme na mírném ohni 5 - 10 minut v bešamelovou omáčku. Gorgonzolu nakrájíme na kostičky a vmícháme spolu s čerstvě strouhaným parmezánem do omáčky, dochutíme solí a mletým pepřem.
Troubu předehřejeme na 190 °C. Na dno zapékací mísy nalejeme trošku omáčky a pak vrstvíme střídavě lasagne, žampiony, špenát a omáčku, poslední vrstvou bude omáčka. Lasagne zapékáme uprostřed trouby asi 40 minut, dokud nejsou měkké a povrch nezhnědne.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka