Bylinkové rizoto s cuketou - recept cpt. Cooka
Courgette and herb risotto
3 porce:  1 l slepičího vývaru, 6 dkg másla, 1  cibule, 60 dkg cukety, 1 lžíce extra virgin olivového oleje, 22.5 dkg rýže (rizotová: Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano), 1.5 dl bílého vína, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, 2 lžíce bazalky, 2 lžíce pažitky, 1/2 lžíce estragonu, 2 lžíce máty peprné, sůl, mletý pepř, 3 dkg parmazánu
Drůbeží nebo zeleninový vývar dáme do velkého kastrolu, přivedeme k varu, pak teplotu stáhneme na minimum, aby zůstal horký, ale příliš se neredukoval. Polovinu másla rozehřejeme v širším hrnci na mírném ohni, když zpění, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli. Třetinu cuket nastrouháme nahrubo, přidáme k cibuli a zlehka smažíme, dokud oboje není měkké, nenecháme ji zhnědnout.
Půlku zbývajícího másla smícháme s olejem v pánvi při vysoké teplotě. Cukety nakrájíme na kostky o straně přibližně 1 cm. Přidáme je na pánev s máslem a olejem a osmahneme, dokud nejsou měkké a nezačnou hnědnout. Pak je přeložíme do misky a udržíme v teple.
Rýži přidáme do hrnce s cibulí a strouhanou tykví a během minuty dobře promícháme. Rýže musí zesklovatět. Přilijime víno a necháme povařit. Bylinky jemně nasekáme. Rýži dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Když se víno vstřebalo, přidáme naběračku horkého vývaru a mícháme opět, dokud se zase neabsorbuje. Tak postupně za stálého míchání přidáváme vývar, dokud rýže není al dente (to znamená měkká, ale stále s trochou odporu při skousnutí). To může trvat 20 minut nebo déle. Pokud dojde vývar, přidáme horkou vodu. Takto získáme dostatečně vlhké rizoto, které však neplave ve vodě.
Když je rýže uvařená, vmícháme do ní osmaženou cuketu a většinu pokrájených bylinek, stranou si necháme trošku na ozdobení porcí, a povaříme ještě 2 minuty, aby se vše prohřálo. Nakonec vmícháme zbytek másla a strouhaný parmezán. Na talíři dochutíme pepřem a zdobíme zbytkem bylinek.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka