Bešamel - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 5 dl mléka, 2 bobkové listy, špetka muškátového květu nebo ořechu, sůl, mletý bílý pepř
Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které proměníte podle momentálního stavu zásob, ale třeba lasagne získají takovou korunu, že už nikdy nezbudou do druhého dne.
Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut). Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru - sýr, bylinky a podobně.
Čtyři proměny bešamelu:
- s čerstvými bylinkami - obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon
- se sýrem: jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay
- s koprem - takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak - jako základ pro koprovou omáčku
- s houbami: nejaromatičtější ze všech
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka