Kirmizi mercimek corbasi - recept cpt. Cooka
Polévka z červené čočky
4 porce: 1 šálek červené čočky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 kostka bujónu (masox), 3 šálky vody, sůl, 1 lžička mleté papriky, cayenský pepř, 1 lžíce másla
Červenou čočku vypereme a cibuli a mrkev nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme. Do středně velkého hrnce dáme vodu, uvedeme k varu, rozpustíme bujón a přidáme čočku, mrkev a cibuli. Vaříme asi 20 minut. Až se vše uvaří, všechno rozmixujeme, aby se vytvořila jemná krémovitá polévka. Pokud bude příliš hustá, přidáme více horké vody, popřípadě dosolíme nebo podle chuti můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme mletou papriku a špetku pepře a touto směsí zdobíme horkou polévku, kterou ihned podáváme. Přílohou může být bílý chléb ekmek.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka