Popraskané brambůrky na víně - recept cpt. Cooka
4 porce: 72 dkg brambor, 4 lžíce bílého vína, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule, 3 lžíce zelené petrželky
Malé nové, neoloupané, ale pečlivě kartáčkem odrhnuté brambory vsypte do vařící osolené vody a vařte doměkka 15-20 minut. Sceďte je a vsypte zpátky do hrnce. Pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory je mírně pomačkejte, aby trochu popraskaly. Hrnec vraťte na oheň a přilijte víno. Zprudka vařte 2-3 minuty, až se víno skoro vypaří. Jeho aroma se vsákne do brambor. Vmíchejte olej, cibulku nakrájenou na skrojky a nasekanou zelenou petrželku. Dále už nevařte. Osolte a opepřete, dobře promíchejte a podávejte teplé, vlažné nebo i studené - jako přílohu, salát či samostatný chod.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka