Vepřové maso s pečenými jablky a rozmarýnem - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg vepřové pečeně bez kosti nebo panenky, 4 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 2 snítky rozmarýnu, 1  cibule, 4 stroužky česneku, 4  jablka, 1 lžíce cukru krupice, 1/2  citrónu na šťávu, 1.2 dl bílého vína, 1  chilli paprička
Vepřovou pečeni - váleček odblaníme, omyjeme a osušíme. Jablka oloupeme, nakrájíme na klínky a promícháme s citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme na klínky a česnek na plátky, červenou chilli papričku zbavíme semínek a jemně usekáme. Připravenou pečeni osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo. Maso přendáme do pekáčku, posypeme rozmarýnem a dáme péct do předehřáté trouby.
Do pánve s výpekem vsypeme jablka, cibuli, česnek a chilli papričku a na mírnějším ohni krátce opečeme ze všech stran. Posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Jablka zalijeme trochou vína, promícháme a vše přelijeme přes maso v pekáčku. Společně pečeme asi 30 minut, aby maso bylo propečené. Použijete-li vepřovou panenku, doba pečení bude o něco kratší. Podle potřeby podlijeme vínem a pečeni přeléváme vypečenou šťávou. Jablka, cibuli a česnek můžete také přidat za syrova k masu, péct společně a po vyjmutí masa teprve zasypat cukrem a nechat zkaramelizovat. Hotovou pečeni necháme odležet, aby se šťávy a chutě rozležely, potom krájíme přes vlákno na plátky a podáváme například s rýží.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka