Pizza Margherita - recept cpt. Cooka
1 porce: 25 dkg hladké mouky dvounulky plus trochu na vyválení, 1.5 dkg čerstvých kvasnic, 1.2 dl vlažné vody, extra virgin olivový olej, 2 dl passaty (italská drcená rajčata), 15 dkg mozzarelly, 1 hrst čerstvé bazalky, sůl, mletý pepř
Droždí rozdrobíme, rozkvedláme ve vlažné vodě a necháme vyběhnout. Mouku prosejeme na vál, přidáme špetku soli, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj nakynuté droždí. Zpracujeme na těsto, které ráznými pohyby hněteme, až se stane hladkým a elastickým. Těsto vytvarujeme do bochánku, vložíme do mísy, na povrchu nožem nařízneme křížek a přikryjeme. Necháme kynout na teplém místě asi 3 hodiny, až těsto zdvojnásobí svou velikost.
Mezitím nakrájíme mozzarellu na plátky. Troubu předehřejeme na 220 °C. Vykynuté těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na kulatou placku silnou asi 5 mm. Pečící plech zlehka vymažeme olivovým olejem a položíme na něj vyválené těsto. Povrch rovnoměrně pokryjeme drcenými rajčaty tak, aby byl zachován asi 2 cm široký okraj, navrch položíme plátky mozzarelly a lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, až je těsto na okrajích zlatavé.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka