Kuskus se zeleninou - recept cpt. Cooka
4 porce: 40 dkg instantního kuskusu, 4 dl vody, 1 lžička soli, 2 dkg másla, 3 červené cibule, 25 dkg cizrny, 2 cukety, 2 žluté papriky, 16 třešňových rajčat, 3 lžíce vinného octa, 8 lžic extra virgin olivového oleje, 1 lžička tabasca, sůl
Troubu předehřejeme na 200 °C. Papriky nakrájíme na proužky, cukety na kolečka, červené cibule na osminky a třešňová rajčátka na poloviny. Zeleninu rozložíme na plech, pokropíme vinným octem, olivovým olejem a tabaskem. Promícháme, dáme do trouby a pečeme 20 minut. Potom přidáme k zelenině zcezenou cizrnu (z konzervy nebo předem uvařenou doměkka), promícháme a pečeme dalších 15 minut.
Mezitím si připravíme kuskus - v hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Do ní vmícháme instantní kuskus a pomalu mícháme, až se všechna voda vstřebá. Sundáme z ohně, hrnec přikryjeme pokličkou a necháme 2 minuty odpočinout. Poté do kuskusu vmícháme máslo a na mírném ohni za občasného promíchání vidličkou povaříme ještě 3 minuty. Opět přikryjeme pokličkou a necháme 8 minut odpočívat.
Kuskus je tradičně podáván v hlubokém talíři, navršen do nevysokého kopečku. Na vrcholu tohoto kopečku je vyhlouben důlek, do něhož se umístí dušené maso se zeleninou, v tomto případě pečená zelenina spolu se šťávou z pečení.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka