Tortilla de patatas - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 dl olivového oleje, 1 kg brambor, sůl, 6 vajec, 5 cl olivového oleje
Brambory pevné konzistence oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme brambory, osolíme a dobře promícháme. Snížíme oheň a brambory za občasného protřásání opékáme 15 - 20 minut, až jsou měkké a zlatavé. Brambory vyjmeme z pánve a slijeme přebytečný tuk. Ve velké míse rozšleháme vejce se špetkou soli (počet vajec se značně různí, na kilogram brambor použijí někdy tři a někdy velkoryse 8 vajec), přidáme k nim opečené brambory a opatrně promícháme. Pár minut je necháme stát, poté v pánvi rozehřejeme zbývající olivový olej a přidáme rozšlehaná vejce s bramborami. Na mírném ohni pozvolna opékáme, až omeleta ztuhne a je zespodu opečená. Pomocí talíře omeletu obrátíme a opečeme i z druhé strany.
Tortilla espaňola bývá podávána coby lehký oběd, svačina anebo večeře, a to teplá, vlažná či studená. Ve španělských barech bývá součástí tapas, zdejších tradičních chuťovek pojídaných k vybranému drinku, a to nakrájená na osminky jako koláč anebo v podobě malých placiček. Tortille podávané na plátku opečeného chleba se říká montadito.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka