Koláč se špenátem a sýrem Brie - recept cpt. Cooka
1 kus:  25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg másla, 1  vejce, 2 lžíce vody, 1 lžička citrónové šťávy, 50 dkg špenátu, 3  vejce, 2 dl smetany, 20 dkg tvrdého sýra Brie, sůl, mletý pepř
Připravíme si křehké těsto - na vál prosejeme mouku, přidáme špetku soli a na kousky nakrájené vychlazené máslo. Vše pomocí prstů zpracujeme na hrubou drobenku. Přidáme vejce, citronovou šťávu a studenou vodu a vypracujeme kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme vodu tak, aby těsto bylo pružné, nikoliv však lepivé. Vytvarujeme do koule, zabalíme do mikrotenové folie a dáme do lednice na 30 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Odpočaté těsto rozválíme a přes váleček je přeneseme do kulaté koláčové formy (ze 1/4 kg mouky jeden koláč o průměru 28 cm). Zarovnáme okraje a dno propícháme na několika místech vidličkou. Na těsto rozložíme nasekaný listový špenát čerstvý nebo rozmražený, zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně. Nakonec poklademe plátky sýra Brie. Vložíme do trouby a pečeme 30 až 35 minut, až je koláč zcela propečený.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka