Empanadillas s tuňákem - recept cpt. Cooka
4 porce: 36 dkg lístkového těsta, 2 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 40 dkg rajčat (i z konzervy), 5 dkg tuňáka v oleji, 5 dkg oliv, 1 vejce, 1 lžíce zelené petrželky, sůl, mletý pepř, 1 žloutek
Cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Zelené olivy překrojíme na poloviny, vejce natvrdo uvařená nakrájíme na malé kousky a petrželku nasekáme. Žloutek rozšleháme vidličkou. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm česnek a cibuli dozlatova. Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a podusíme 10 minut. Nakonec vmícháme okapaného tuňáka, olivy, vejce a petrželku, osolíme, opepříme a podusíme ještě 5 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozválíme na placku a z ní vykrojíme kolečka o průměru zhruba 10 cm, asi po 3 na porci. Doprostřed každého kolečka dáme přiměřené množství náplně, těsto přehneme a okraje stiskneme k sobě. Taštičky přendáme na plech pokrytý pečicím papírem, jejich povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.
Plněné taštičky neboli empanadillas se zrodily v Galicii, kraji na severozápadě Španělska, a to z tamního slaného plněného koláče zvaného 'empadana', jehož jsou jakousi kapesní verzí. Při přípravě empanada, velkého koláče, postupujeme tak, že polovinu těsta rozválíme na kulatou placku, vložíme ji do koláčové formy, naplníme vybranou náplní a přikryjeme druhou polovinou těsta. rozválenou taktéž na kulatou placku. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka