Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg brambor, 20 dkg eidamu,
masová směs: 60 dkg mletého masa (nejlépe mix vepřového a hovězího), 10 dkg rajčat, 1 svazek zelené petrželky, 1.5 dl bílého vína, 1 lžička mleté skořice, 1 cibule, 1 snítka tymiánu, sůl, mletý pepř, olej,
zelenina: 20 dkg barevných paprik, 20 dkg cukety, 20 dkg lilku, 3 jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, sůl, mletý pepř, olivový olej
Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme na jemném struhadle. Masovou směs připravíme tak, že cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme dosklovita, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě dochutíme.
Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme sekanou bazalkou, solí a pepřem. Pekáč nebo zapékací mísu plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 20 minut.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka