Štědrovečerní dort s brusinkami - recept cpt. Cooka
1 kus: 50 dkg tučného měkkého tvarohu, 15 dkg cukru krupice, 12.5 dkg másla, 2 dkg želatiny, 1 dl plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 5 cl brandy (plus trochu na namočení brusinek), 10 dkg sušených brusinek, 10 dkg cukrářských piškotů,
želé: 2.5 dl vody, 1 balíček červeného dortového želé, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžička brandy, 10 dkg sušených brusinek
Dortovou formu vyložíme alobalem, který důkladně uhladíme. Máme-li cukrářské piškoty oválného tvaru, překrájíme je napůl a vyložíme jimi dno dortové formy. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat, sušené brusinky namočíme do brandy a necháme je též trochu nabobtnat. Tvaroh, rozměklé máslo, cukr a brandy vyšleháme elektrickým šlehačem dojemna. Mléko s želatinou postupně vmícháváme do směsi tvarohu, nakonec přimícháme okapané brusinky. Piškoty v dortové formě pokapeme brandy (zředíme jej napůl s vodou) a poklademe je poloviční dávkou tvarohové hmoty, dobře uhladíme. Stejným způsobem poskládáme zbytek piškotů, opět je pokapeme roztokem brandy, dovršíme druhou polovinou tvarohu, dobře uhladíme a v ledničce necháme ztuhnout (nejlépe přes noc).
Na ztuhlý dort připravíme červené želé, které uvaříme podle návodu jednotlivých výrobců dortových želé. Obecně platí, že sáček želé smícháme s 250 ml vody, 2 lžícemi cukru, my přidáme ještě lžičku brandy a sušené brusinky, to vše přivedeme k varu a za průběžného míchání necháme zchladnout, ne však ztuhnout, a ještě řídkou hmotu nalijeme na dort a opět vložíme do lednice. Jakmile je želé tuhé, můžeme servírovat. Při krájení je dobré nůž namáčet ve vlažné vodě, řezy máte pak pěkně hladké.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka