Kapr na červeném víně - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg rybího filé z kapra, sůl, mletý pepř, citrón na zakápnutí ryby, olivový olej na pokapání ryby, 5 dkg švestkových povidel, 1.5 dl kvalitního červeného vína, 1.5 dkg vlašských ořechů, 1.5 dkg mandlí (oloupané půlky), 4 dkg sušených švestek (vypeckované, nakrájené na půlky), citrónová kůra, 1 špetka tymiánu, 1 špetka moučkového cukru
Porce z kapřích filetů s kůží dobře osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a lehce zakápneme olejem a v ledničce necháme alespoň hodinu odpočinout. Filety kapra opečeme na pánvi na oleji kůží dolů, jakmile jsou téměř hotové, vyjmeme je a dáme stranou.
Do stejné pánvičky k oleji přidáme švestková povidla, víno, dobře promícháme, přidáme vlašské ořechy, sušené švestky a půlky loupaných mandlí, dochutíme solí a cukrem, pepřem, tymiánem. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme vodou nebo rybím vývarem, necháme projít varem a vložíme zpět kapří filety kůží dolů a krátce podusíme, až je maso zcela hotové.
Příloha: jemné bylinkové knedlíčky
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka