Tradiční rybí štědrovečerní polévka - recept cpt. Cooka
6 porcí:  

vývar: 50 dkg rybích kostí, 20 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 5 dkg cibule, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 5  bobkových listů, sůl, 2 l vody,

polévka: 30 dkg kořenové zeleniny, 10 dkg cibule, 5 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 1.5 l rybího vývaru, 20 dkg kapra (rybího masa, popřípadě jiker nebo mlíčí), 1 svazek zelené petrželky, 1 špetka muškátového květu, mletý pepř, sůl,

krutónky: 15 dkg veky, 1 stroužek česneku, 3  jarní cibulky, 3 dkg másla, sůl

Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme. Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem.
Veku nakrájíme na kostičky a společně s nasekanou cibulkou orestujeme na másle, nakonec přidáme utřený česnek se solí. Hotovou polévku podáváme s krutónky a sekanou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka