Hovězí mole - recept cpt. Cooka
6 porcí: 90 dkg roštěnce (nízký roštěnec, na steaky asi po 150 g),
marináda: 1.5 dl tequilly, 1 hrst koriandrových lístků, cayenský pepř, sůl,
mole: 15 dkg sezamových semínek, 8 dkg mandlí (loupané, nesolené), 8 dkg burských oříšků, 4 chilli papričky (sušené, zbavené semínek), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 15 dkg rajčat, 1 banán, 8 dkg rozinek, 8 dkg sušených švestek, 1 lžička dobromysli, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého nového koření, 5 dkg kakaa (nebo dvojnásobek čokolády na vaření), sůl, 5 cl oleje
Steaky (z nízkého roštěnce nebo jiného masa vhodného na steaky - kuřecího, krůtího) osolíme a vložíme do marinády z tequily, nasekaného koriandru, limetkové šťávy a kůry, kajenského pepře a necháme odležet přes noc v lednici. Sezamová semínka na sucho opražíme v pánvi a dáme stranou do misky. Na sucho v pánvi opražíme i oloupané mandle a arašídy. Chilli papričky, cibuli a česnek nakrájíme najemno a na oleji orestujeme dozlatova, přidáme loupaná rajčata a krátce 5 až 7 minut provaříme, přidáme na plátky krájený banán a ostatní suroviny (opražené mandle a arašídy, rozinky, sušené švestky), koření a kavlitní kakao a vše společně promícháme a odstavíme. Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu vody, aby měla konzistenci uvařené krupicové kaše. Směs vložíme po částech do mixeru nebo kutru a rozmixujeme na jemnou omáčku, která by měla být velmi hustá.
Steaky zprudka z obou stran orestujeme, na vrch poklademe rozmixované mole, přiklopíme a necháme společně podusit 10 až 15 minut. Hotové servírujeme na talíř, posypeme sezamovým semínkem a podáváme s teplými tortillami.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka