Sarma - recept cpt. Cooka
Zelné závitky plněné mletým masem
8 porcí:  2 kg zelí, 75 dkg mletého masa (mix hovězího a vepřového), 32 dkg uzeného masa, 15 dkg vepřového sádla, 5 dkg rýže (kulaté zrno), 2 dl octa, 1  vejce, 1  cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička pálivé papriky, 1 hrst zelené petrželky, 2 dl kysané smetany
Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál, rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme ji do vroucí vody s octem, povaříme asi 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Scedíme listy a zchladíme je studenou vodou. Listům seřízneme silnější žebra, aby se z nich lépe připravovaly závitky. Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na sádle, přidáme hovězí a vepřové mleté maso a osmahneme. Do zchladlé směsi přisypeme rýži vařenou do poloměkka, osolíme, opepříme, vmícháme vejce a nasekanou petrželku a důkladně promícháme.
Dno velkého kastrolu vymažeme trochou sádla. Masovou směsí plníme jednotlivé listy zelí a zavíjíme je tak, abychom vytvořili pevné malé válečky. Závitky naskládáme do kastrolu jeden vedle druhého, můžeme i do několika řad nad sebou. Řady závitků prokládáme plátky uzeného masa. Ze zbylého sádla, mouky a papriky usmažíme jíšku, zalijeme vodou, ochutíme solí a pepřem, krátce provaříme a přelijeme jí závitky. Vložíme do trouby a přibližně 30 minut pečeme na 180°C, podáváme s bílým chlebem a podle chuti se zakysanou smetanou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka