Pečená štika plněná zeleninou - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1.2 kg štiky, 10 dkg červené cibule, 10 dkg jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 1  citrón, 1 dl olivového oleje, mletá paprika, sůl, mletý pepř,

čerstvé či sušené bylinky: kopr, tymián, zelená petrželka

Štiku vykucháme a očistíme od šupin a kůži po obou stranách na několika místech nařízneme, osolíme a opepříme. Nakrájíme oba druhy cibule, česnek, citron na malé měsíčky a spolu s kořením, bylinkami a olejem dobře promícháme. Zeleninovou směsí vydatně naplníme štiku, co zbude, vetřeme a poklademe navrch ryby, pevně zabalíme do alobalu a pečeme na grilu cca 30-40 minut.
Na první pohled by se mohlo zdát, že spousta cibule přehluší jemnou chuť ryby, ale opak je pravdou. Tepelnou úpravou v alobalu se výraznější chuť zeleniny zjemní, vzájemně se propojí s kořením, provoní rybu, avšak nepopře vynikající chuť běloučkého a jemného masa. Specifickou chuť zeleninové nádivky podtrhnou v ní obsažené kousky citrónu s kůrou. Veškeré chutě se spolu nádherně snoubí. Čím štiku nahradit? Ještě snadněji dostupným pstruhem.
Podáváme s chlebem nebo bramborami pečenými na grilu (očištěné brambory ve slupce rozpůlíme, vložíme mezi ně kousek másla, osolíme, opepříme a pevně zabalíme do alobalu, pečeme podle velikosti brambor cca 40 minut).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka