Zelňačka - recept cpt. Cooka
4 porce: 5 cl oleje, 2 dkg hladké mouky, 2 dkg mleté papriky, 100 dkg anglické slaniny, 25 dkg brambor, 25 dkg kysaného zelí, 1 dl šlehačky, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 4 bobkové listy, 1 špetka kmínu, 1 špetka mletého pepře, 2 lžíce pažitky nebo petrželky
Připravíme jíšku: na oleji opražíme slaninu nakrájenou na hrubé kousky a orestujeme, přidáme mouku a mletou papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k bodu varu. Přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín, bobkový list, pepř a nové koření. Asi po 15 minutách přidáme kysané, na kratší kousky pokrájené zelí a zalijeme smetanou a krátce povaříme. Z polévky vyjmeme koření - bobkový list, celý pepř a nové koření (ale jsou i tací, kteří ho tam rádi nechávají). Dochutíme mletým pepřem, popřípadě solí, a sypeme posekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s cibulovými dalamánky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka