Cizrnová pomazánka (humus) - recept cpt. Cooka
s olivovým chlebem
6 porcí: 15 dkg suché cizrny, 1 dl vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, 1/2 dl olivového oleje, 1 citrón, sůl, římský kmín drcený, 10 dkg sezamové pasty tahini,
olivový chléb: 4.2 dkg kvasnic, 1 lžíce krystalového cukru, 2 dl vlažné vody, 50 dkg hladké mouky 00, 1 dl olivového oleje, 20 dkg oliv - zelených a černých, sůl, mletý pepř, bylinková směs podle chuti (bazalka, oregáno, majoránka apod.)
Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě asi hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar. Uvařenou cizrnu rozmixujeme společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu. Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini - tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec, pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pasty. Hotovou pastu podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem.
Připravíme si kvásek - z droždí a cukru rozetřeme pastu, kterou zalijeme vlažnou vodou. Přisypeme mouku a všechny ostatní ingredience: olivový olej, sůl, pepř, celé olivy, popřípadě bylinky. Důkladně promísíme a necháme 10-20 minut kynout. Vypracujeme bochník, který dáme na vymazaný plech péci na 30-45 minut do vyhřáté trouby na 180 °C (délka pečení záleží na typu trouby). Propečení těsta kontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle do středu bochníku: když se na špejli nic nelepí, je hotovo. Chléb necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka