Jehněčí s houbami - recept cpt. Cooka
a šťouchanými brambory
4 porce: 60 dkg jehněčího masa - hřbet s kostí nebo nahradíme hovězí roštěnou, 20 dkg čerstvých hub, 10 dkg jarní cibulky, 10 dkg červené cibule, 4 dkg česneku, 1 svazek zelené petrželky, 2 dkg drceného kmínu, 2 dkg barevného mletého pepře, sůl, 1 dl slunečnicového oleje,
šťouchané brambory: 80 dkg brambor, 10 dkg smetany, mletý bílý pepř, 1 lžíce posekané dobromysli, 10 dkg brusinkového kompotu
Brambory oloupeme, překrájíme a dáme vařit do měkka, asi 20 minut. Scedíme a rozmačkáme nahrubo, přidáme smetanu, dobromysl, dochutíme solí a bílým pepřem. Cibuli a houby nakrájíme na větší kusy, česnek rozmáčkneme nožem a společně na rozpálené pánvi zprudka opečeme, tzv. na skus, osolíme, opepříme, dochutíme drceným kmínem a petrželkou. Jehněčí hřbet naporcujeme, okořeníme pepřem, solí a na pánvi orestujeme tak, aby maso nebylo zcela propečené a vysušené, ale uchovalo si v sobě šťávu. Na talíři vytvoříme ze šťouchaných brambor lůžko, do kterého vložíme porci restovaných hub a maso, které přelijeme lžičkou brusinek.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka