Thajský salát z masa a hub - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg hovězí svíčkové, 3 cl olivového oleje, 2 chilli papričky, 30 dkg hub shiitake, 1 hlávkový salát, 20 dkg rajčat, 1 salátová okurka, 5 dkg sezamových semínek, 1 svazek řeřichy,
dresink: 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 1 limetka, 3 cl thajské rybí omáčky, 10 g přírodního cukru, 10 koriandrových lístků
Hovězí svíčkovou opečeme na pánvi vcelku dorůžova. Pečeme zprudka ze všech stran 3-4 minuty. Necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Houby shiitake nakrájíme na plátky, chilli papričky na jemné nudličky. Společně je, opět zprudka a krátce, opečeme na olivovém (nebo sezamovém) oleji. Necháme vychladnout a promícháme s plátky masa. Thajskou rybí omáčku smícháme se šťávou z limetky a hnědým cukrem. Přisypeme nadrobno nakrájené cibulky, česnek a posekaný koriandr a touto směsí polijeme směs masa s houbami. Lehce promícháme a pro propojení chutí necháme v ledničce chvilku uležet.
Rajčata, okurky a listový salát nakrájíme na nudličky (nejčastěji používaný způsob krájení v thajské kuchyni) a takto upravenou zeleninu poklademe na mísu. Navrch položíme masovohoubovou směs a posypeme nasucho opraženým sezamovým semínkem. Dozdobit můžete řeřichou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka