Stracciatella - recept cpt. Cooka
4 porce:  

Vývar: 40 dkg hovězího žebra nebo předního hovězího s kostí nebo bez ní, 1.5 l vody, 1  cibule, 1  mrkev, 1/4  celeru nebo nahrubo nakrájené řapíky, 1  petržel, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 10 g soli, 3 lžíce oleje,

Zavářka: 3  vejce, 18 dkg čerstvě nastrouhaného parmazánu, 5 dkg krupice, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1 snítka bazalky,

Vložka: ciabatta nebo francouzská bageta, olivový olej na pokapání

Pokrájené maso, kosti a zeleninu promícháme s olejem a kořením, vložíme do rozpálené trouby na 200 °C a prudce zapečeme dozlatova, asi 20 minut. Jakmile se směs masa se zeleninou zapeče, vysypeme vše do většího hrnce, zalijeme vodou. Přivedeme k varu a zvolna vaříme asi dvě hodiny. Vaříme mírně, necháme pobublávat, pokud se nám vytvoří na povrchu polévky pěna, sebereme ji. Když je vývar hotový, scedíme jej přes jemné síto do druhého hrnce, čtvrtinu dáme stranou vychladnout, v tomto vychladlém vývaru rozšleháme vejce se strouhaným parmezánem a jemnou krupicí. Vývar opět přivedeme k mírnému varu a vmícháme do něj rozšlehanou směs, necháme projít varem 3-4 minuty, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Ciabattu (nebo francouzskou bagetu) nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a z obou stran v troubě opečeme. Do polévkového talíře vložíme opečenou ciabattu, přelijeme teplou polévkou a posypeme krájenou bazalkou, pokapeme olivovým olejem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka