Linsengemüse - recept cpt. Cooka
Čočka na kyselo s nudlemi
4 porce: 30 dkg čočky, 7.5 dkg prorostlé uzené slaniny, 1 cibule, 10 dkg kořenové zeleniny, 1 lžíce přepuštěného másla, 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 1 snítka čerstvé šalvěje, 3/4 l vývaru z masa, 30 dkg hladké mouky, 8 lžic vody, 3 vejce, sůl, muškátový oříšek, mletý pepř, 3 lžíce octa z bílého vína, 4 párky, 3 lžíce másla, 3 lžíce strouhanky
Čočku properte a nechte přes noc namočenou ve studené vodě. Druhý den nakrájejte na kostky slaninu, cibuli oloupejte a nadrobno pokrájejte. Polévkovou zeleninu očistěte a rozkrájejte na drobné kostky. Nakrájenou slaninu nechte rozpustit na másle, pak na tomto tuku osmažte kostičky cibule, přidejte polévkovou zeleninu a krátce poduste. Slijte vodu z čočky a nechte vykapat, pak přidejte bobkový list, hřebíček, lístky šalvěje a masový vývar a vařte pod pokličkou na slabém plameni asi 45 minut.
Předehřejte troubu na 75 °C. Na nudle smíchejte mouku se studenou vodou, vejce, sůl a muškátový oříšek, až dostanete hladké těsto, které necháte asi 15 minut stát. Mezitím ve větším hrnci uveďte do varu dostatečné množství vody. Těsto po částech protáčejte strojkem na nudle, anebo je na navlhčeném vále rozválejte na placku o tloušťce asi hřbetu nože a dlouhým nožem, který musíte neustále navlhčovat, odkrajujte úzké proužky, ty pak vhoďte do vařící vody. Jakmile nudle vyplavou, seberte je a dejte pak v ohnivzdorné míse do trouby.
Čočku osolte, opepřete a ochuťte octem. Přidejte párky a ohřívejte asi 10 minut, nenechte je však vařit. V kastrůlku rozpusťte máslo a osmažte na něm dohněda strouhanku, nasypte ji pak na nudle a servírujte k čočce s párky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka