Ztracená vejce s bešamelovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 8 dkg másla, hladká mouka, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 3 dl mléka, 1 citrón, 2 žloutky, sůl, ocet nebo citrónovou šťávu, 8 vajec
Bešamelovou omáčku připravíme takto: z másla a přiměřeného množství mouky uděláme světlou jíšku. Pak k ní přimícháme strouhaný parmezán, přilijeme studené mléko a za stálého míchání povaříme. Nyní omáčku osolíme, přidáme k ní šťávu z citrónu a žloutky. Zatím postavíme na oheň osolenou citrónovou nebo octovou vodu (na 1 l počítáme 1 citrón), a když se vaří, rozklepneme do ni jedno vejce po druhém. Dbáme, aby se voda neustále, ale zvolna vařila. Jakmile se vejce napolo uvařila, t. j. až za 4 minuty, vyndáme je opatrně dírkovanou lžící, naskládáme je na mísu, polijeme je částí bešamelové omáčky, kterou jsme zjemnili smetanou, a zbytek omáčky podáváme zvlášť v omáčníku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka