Etli pilav - recept cpt. Cooka
Jehněčí pilaf
4 porce: 1 hrst piniových semínek (nebo mandlových lupínků), 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule - nakrájet na půlkolečka, 2 celé skořice - rozlámat, 50 dkg jehněčí plece nebo ramínka, nakrájet na kostky, 25 dkg rýže basmati, 1 kostka drůbežího vývaru, 5 dl vody na rozpuštění vývaru, 12 sušených meruněk, 1 hrst máty peprné nasekat, sůl, mletý pepř
Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražte piniová semínka, pozor, ráda se připalují. Vsypte je na talíř a do kastrolu vlijte olej. Až se zahřeje, dozlatova na něm osmahněte cibuli a skořici. Zvyšte teplotu a po částech přidávejte maso. Míchejte, aby se opeklo stejnoměrně. Pak přisypte rýži a minutu za stálého míchání smažte.
Zalijte vývarem, vsypte meruňky, osolte a opepřete. Přiklopte a asi dvanáct minut zvolna vařte, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne. Ihned podávejte posypané piniovými oříšky a mátou. Jehněčí můžete také nahradit kuřecím nebo krůtím masem a meruňky rozinkami.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka