Houby mléčně kvašené - recept cpt. Cooka
1 dávka: 1 kg čerstvých hub,
roztok na ovaření: 2 l vody, 2 lžíce octa, 1 lžička soli,
nálev: 1/2 l vody, 4 dkg soli, 1.5 dkg moučkového cukru, 1 lžíce bílého jogurtu nebo acidofilního mléka
Očištěné houby nakrájíme na větší kusy a 5 - 8 minut vaříme v roztoku, který tvoří voda, ocet a sůl. Předvařené houby ochladíme studenou vodou a necháme okapat, poté je naklademe do soudku nebo sklenice a zalijeme nálevem, do kterého přimícháme lžíci zákvasu. Může to být jogurt nebo acidofilní mléko. Nálev si připravíme předem tak, že převaříme vodu, sůl a cukr. Zalité houby uzavřeme víkem s tzv. vodním uzávěrem. Ve sklenicích nám pod hladinou houby udržuje dřevěná pružina.. Houby necháme kvasit 2 - 3 týdny při teplotě 18 °C. Odpařený nálev doplňujeme vychlazenou převařenou vodou. Při správném zakvašení nám houby vydrží nejméně půl roku uskladněné v chladnějším místě.
K tomuto způsobu konzervace používáme libovolné druhy hub, zejména však ryzce, holubinky a lišky. Kvašené houby používáme do polévek, omáček a samy o sobě jsou velmi chutné a tak se dají použít jako příloha k masům a různým jídlům.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka