Mamaliga - recept cpt. Cooka
Kukuřičná kaše na rumunský způsob
4 porce: 1 l vody, sůl, 3/4 kg kukuřičné mouky, máslo, ovčí sýr, smetana
V hrnci přivedeme do varu osolenou vodu a pomalu do ní nasypeme kukuřičnou mouku. Stále míchajíce obrácenou vařečkou, uvaříme za 6-8 minut z kukuřičné mouky hustou polentu. Pak z ní lžící vykrajujeme kousky a klademe je do ohnivzdorné mísy máslem silně vymaštěné. Napřed vrstvu polenty, na ni několik kousků másla, trochu rozdrobeného ovčího sýra a několik lžic smetany, pak opět vrstvu polenty, několik kousků másla atd., až zásobu vyčerpáme. Pečeme alespoň 25 minut v horké troubě, aby se ovčí sýr na povrchu poslední vrstvy zbarvil do zlatožluta. Pečenou polentu podáváme s opékanými bramborami a s hlávkovým salátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka