Solnohradské noky - recept cpt. Cooka
4 porce: 6 dkg hladké mouky, 2 dkg másla, 2 dl mléka, 4 žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, vanilka, sůl, 4 bílky, 1 l mléka,
Krém: 6 dkg másla, 4 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce hladké mouky, 4 bílky
Ze mouky a másla připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a vaříme tak dlouho, až se nechytá vařečky. Pak ji sundáme s ohně, zamícháme do ni postupně žloutky, práškový cukr, špetku vanilky, špetku soli a nakonec sníh z bílků. Ze směsi vykrajujeme nočky a vkládáme je do mléka, které se prudce vaří. Nezavařujeme více než 6 noků najednou, během vařeni má být mléko jen v mírném varu. Nočky obracíme a vybíráme dírkovanou lopatkou. Když jsme všechny nočky v mléce uvařili, připravíme si následující krém: máslo, žloutky a cukr třeme do pěny, pak přimícháme mouku a sníh z bílků. Čtvrtinu krému nalejeme na dno ohnivzdorné, máslem vymazané mísy, pak vložíme noky a polejeme je zbylými třemi čtvrtinami krému. V hodně předehřáté troubě je pečeme přibližně 3/4 hodiny při mírném ohni.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka