Pečená jablka v troubě - recept cpt. Cooka
Pommes au four
4 porce: 4 jablka (renety, golden), 10 dkg malin čerstvých nebo mražených, 4 lžičky calvadosu, 8 lžic krystalového cukru - cassonada
Zapněte troubu na 170°. Umyjte jablka, osušte, odstraňte jadřinec a uprostřed jablka nařízněte vodorovně slupku. Dejte každé jablko na čtverec, který jste vystřihli z alobalu. Naplňte vnitřek jablek kasonádou a pokapte kalvadosem. Zvedněte rohy alobalu a jablka dobře zabalte, aby vám nevytekla šťáva. Dejte na plech a pečte 3/4 hodiny. Vyndejte jablka z trouby, odstraňte alobal, dejte jablka na talířky a dutinu naplňte malinami. Podávejte teplé, šlehačku servírujte na misce zvlášť.
Kasonáda podle Ottova slovníku: cassonnade [kasonád], nazýval se původně druh zrnitého, čistěného cukru třtinového v Západní Indii vyráběný a zvláště v XVI. stol. do Evropy přivážený, jenž neměl tvaru homole, nýbrž býval rozesílán v bednách. Dosavad jmenuje se tak probělený, syrobu zbavený a na slunci vysušený cukr koloniální, jehožto nejlepší kvality přivážejí se z Brazilie a Záp. Indie poskytujíce vlastní surovinu pro raffinerie.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka