Kuře s čerstvým ananasem - recept cpt. Cooka
Poulet à l'ananas frais
4 porce: 1.2 kg kuřete, 1 ananas, 2 šalotky, 5 dkg másla, několik snítek řeřichy, sůl, mletý pepř
Odřízněte konce malého ananasu. Nožem pilkou odstraňte kůru. Nakrájejte ananas na kolečka a odstraňte tuhou střední část. Oloupejte a nasekejte šalotky. Vyhřejte troubu asi na 200 stupňů. Nadzdvihněte kůži kuřete od krku, rukou oddělte kůži od masa a jemně vsuňte po každé straně hrudní kosti jedno kolečko ananasu. Přetáhněte kůži na druhou stranu, na hřbet, a kuře převažte nití tak, aby držela přetaženou kůži. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a osmahněte kuře po všech stranách společně se šalotkami. Osolte, opepřete a dejte nezakrytý hrnec do trouby asi na 1 hodinu 20 minut. Často polévejte výpekem.
Když je kuře upečené, dejte je na servírovací mísu a nechte v teple. Přeceďte výpek přes jemné síto do kastrolu, abyste odstranili šalotku. Postavte na mírný oheň a přidejte zbývající kolečka ananasu. Zahřívejte asi 5 minut, pak rozložte ananas kolem kuřete, zalijte šťávou z pečení a ozdobte řeřichou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka