Ragú z telecího - recept cpt. Cooka
Blanquette de veau
6 porcí: 1 kg telecího masa (zadního - špička nebo ořech), 15 dkg anglické slaniny, 6 mrkví, 3 cibule, 15 dkg žampiónů, 2 lžíce oleje nebo másla, sůl, mletý pepř, 1/2 citrónu na šťávu, 2 žloutky, 1/2 dl smetany, tymián, bobkový list
Do hrnce dejte olej nebo máslo. Přidejte maso nakrájené na kousky a slaninu nakrájenou na kostičky. Nechte maso ze všech stran osmahnout dozlatova. Zatím oloupejte cibuli, mrkev, žampiony. Přidejte je k opečenému masu. Osolte, opepřete, přidejte tymián, bobkový list a tolik vody, aby pokryla maso. Zakryjte a asi hodinu vařte. Když je maso měkké, vyndejte tymián a bobkový list. Nechte odkapat zeleninu a maso, ale vývar si nechte. Připravte jíšku z mouky a másla a zalijte ji vývarem. Při podávání přidejte citrónovou šťávu a žloutky rozmíchané ve smetaně. Zalijte maso a zeleninu touto omáčkou.
Příloha: rýže nebo těstoviny
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka