Lotrinský slaný koláč - recept cpt. Cooka
Quiche lorraine
6 porcí: křehké těsto, 1 vejce, 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg šunky, 2.5 dkg másla, 3 vejce, 1/2 sklenky mléka, 1/2 sklenky šlehačky , smetany, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
Do křehkého těsta zapracujte vejce, pak jím vyplňte hlubší dortovou formu. Na pánvi osmažte na másle slaninu a šunku nakrájenou na kostičky. V míse ušlehejte vejce s mlékem, šlehačkou a moukou. Osolte, opepřete a přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Nechte okapat slaninu a šunku, nasypte ji na těsto, zalijte vejci a v horké troubě pečte asi půl hodiny. Tento recept můžete obměnit tak, že společně se slaninou a šunkou nasypete na těsto i kousky sýru gruyére nebo beaufort. To je otázka chuti. Koláč se jí teplý, vlažný nebo studený, doplněný hlávkovým salátem. Vhodné víno: červený alsaský Pinot.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka