Cibulový koláč - recept cpt. Cooka
Tarte à l'oignon
6 porcí: křehké těsto, 1/2 kg cibule, 10 dkg anglické slaniny, 2.5 dkg másla, 1 dl šlehačky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř
Dobře máslem vymazanou koláčovou formu vyplňte těstem. Cibule oloupejte a nakrájejte na větší kousky. <> pokryjte suchými fazolemi, aby se nenafouklo a pečte v troubě tak dlouho, dokud nezačne zlátnout. Na pánev dejte máslo a jemně nakrájenou slaninu. Krátce osmahněte a přidejte nakrájenou cibuli. Čtvrt hodiny až 20 minut obdělávejte. Cibule nesmí zhnědnout. Jakmile změkne, osolte ji a opepřete, přidejte mouku a vše dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a přilijte šlehačku. Těsto pokryjte touto nádivkou a pečte v troubě další 1/2 hodiny. A protože náš cibulový koláč pochází s Alsaska, je nejlepší podávat ho se suchým alsaským bílým vínem, ryzlingem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka