Zapečené brambory z Dauphiné - recept cpt. Cooka
Gratin dauphinois
6 porcí:  2 kg brambor, 5 dkg másla, 1 sklenka mléka, sůl, mletý pepř, 1 stroužek česneku
Oloupejte brambory a nařežte je na velmi tenké plátky. Vytřete máslem zapékací mísu nebo pekáček a vyložte ho vrstvami brambor. Osolte každou vrstvu, posypte ji jemně nasekaným česnekem a jednou nebo dvakrát poprašte pepřem. Nakonec vše zalijte mlékem. Pečte v troubě tři čtvrtě hodiny až hodinu.
Existuje ovšem mnoho receptů na zapečené brambory, které jsou předmětem sporů stejně jako cassoulet. Někdo nedává ani mléko, ani česnek. V Savojsku přidávají hodně beaufortského sýra a dávají více česneku než ostatní. Jinde přidávají smetanu. Našli jsme dokonce recept, kde bylo mléko nahrazeno bílým vínem. Ať už je recept jakýkoli, je důležité, aby byly brambory dobře propečené a měkké, aby byl pokrm dobrý.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka