Neapolská pizza - recept cpt. Cooka
Pizza napoletana
4 porce: 50 dkg hladké mouky z tvrdého zrna, 2 dkg kvasnic, 1 brambora, sůl, voda, olej
Nejdříve připravte kvásek. V malé misce rozmíchejte rozdrobené droždí se 2 lžícemi vlažné vody, přidejte plnou lžíci mouky, zamíchejte a nechte kvasit půl hodiny. Kvásek se musí lepit na prsty. Pak smíchejte mouku, sůl, kvásek, nastrouhanou vařenou bramboru, 1 šálek vlažné vody a vypracujte těsto. Těsto se vypracovává rukama a to po dobu asi 10 minut, poté se nechá hodinu a půl kynout. Do pekáče nalijte trochu oleje, položte vyválenou pizzu a povrch ozdobte jak nejlépe myslíte. Zkušené italské hospodyňky těsto nevyválí, ony ho vytlačují rukama tak dlouho, dokud z něj není placka. Nechte 10 minut odpočinout v pekáči a upečte v horké troubě.
Margherita: oloupaná nakrájená rajčata, mozzarella, bazalka, strouhaný sýr. U tothoto populárního typu pizzy dokonce víme docela přesně, kdy a jak vznikla. Přesně 11. 7. 1889 ji věhlasný výrobce pizzy Don Rafaelo Esposito upekl jako specialitu pro královnu Markétu Savojskou - tedy Margherit. Kombinace bělostné mozzarelly, červených rajčat a čerstvé, svěže zelené bazalky byla nejen chutná, ale také vlastenecká - v italských národních barvách.)
Aglio e olio (česnek a olej): 2 nastrouhané stroužky česneku, oregáno, sůl, pepř
Aglio, olio e pomodoro (česnek, olej a rajčata): loupaná nakrájená rajčata, půl stroužku nastrouhaného česneku, oregáno, bazalka, sůl, pepř
Marinara (námořnická): oloupaná nakrájená rajčata, kapary, černé vypeckované olivy, 2 ančovičky
Alla romana (po římsku): mozzarella, loupaná nakrájená rajčata, ančovičky, bazalka, strouhaný sýr, sůl, pepř
Quattro stagioni (čtyři roční období): oloupaná nakrájená rajčata na celou pizzu, na jedné čtvrtině pak mozzarella, na druhé ančovičky, na třetí naložené houby, na čtvrté šunka, ale můžete si tuto quattro stagioni ozdobit, jak chcete
Quattro formaggi (na čtyřech sýrech): kousky nivy, mozzarely, ementálu a nastrouhaný parmazán
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka