Akny (žlutá rýže) - recept cpt. Cooka
Akny (riz jaume)
6 porcí: 50 dkg rýže, 1/2 l vody, 30 dkg hovězího masa, 6 lžic oleje, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kmínu, 1 lžička koriandru, 5 stroužků česneku, 1 cibule, 3 rajčata, 1 lžička rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř
Osmahněte dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Přidejte osolené maso (trochu prorostlé, nakrájené na malé kousky), lehce osmažte. Přidejte oloupaná rajská jablka, utřený česnek, kurkumu, kmín, zázvor, koriandr. Smažte na mírném ohni 10 minut. Pak přelijte maso vodou. Přikryjte pánev poklicí a nechte dusit 20 minut. Občas promíchejte. Přidejte vodu podle množství rýže a nechte vařit. Nakonec přidejte rýži a sůl. Nechte vařit, dokud v pánvi nezůstane jen malé množství vody. Snižte oheň na minimum a přikryjte rýži aluminiovou fólií. Po 15 až 20 minutách je akny hotové. Podáváme ozdobené nakrájeným rajským jablkem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka