Klasické ragú z mletého masa - recept cpt. Cooka
Ragú classico
4 porce: 50 dkg mletého masa hovězího nebo i vepřového, 1 l rajčatového pyré (koncentrát, salsa di pomodoro), 1 mrkev, 1 list řapíkatého celeru, 1 sklenka červeného vína, cibule, česnek, máslo, olivový olej, tymián, bobkový list, muškátový oříšek, bujón (masox), tvrdý sýr
Na oleji a másle osmažte cibuli nakrájenou na tenká kolečka, rozmačkaný česnek a nastrouhanou mrkev, přidejte mleté maso a nechte propojit za stálého míchání, později přidejte sklenku červeného vína a nechte odpařit. Když je maso orestované a víno odpařené, přidejte rajčatový koncentrát, který rozředíte vodou, protože je velmi hustý, kostku do polévky a koření. Za občasného míchání nechte vařit alespoň 45 minut na středně silném ohni. Variace: do ragú můžete přidat i namočené sušené houby.
Jíme s téměř všemi typy těstovin kromě špaget. Podávejte tak, že do talíře dáte těstoviny a na ně vrstvu ragú a posypete sýrem. Pozor: tentokrát platí 'čím méně, tím lépe'. V žádném případě nesmí těstoviny v omáčce plavat.
Ragú je možné připravit i k lasagním, to znamená, že na jednotlivé vrstvy lasagní nalijete ragú, eventuálně posypete sýrem a dáte zapéci. Zapéci (v troubě při 180 °C) s ragú můžete téměř jakýkoli typ těstovin typu makarony a tím získáte slavnostní nedělní jídlo: maccheroni al forno.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka