Tuniský kuskus - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg mořských ryb, rybí hlava, 1 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 2 l vody, 2 hlávky česneku, 2 rajčata, 2 pórky, tymián, zelená petrželka, bobkový list, 3 anýzy, 1 špetka šafránu, 1 lžička harissy, sůl, 50 dkg kuskusu,
Rybí kuličky: 30 dkg tresky, 1 vejce, 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 3 lžíce hladké mouky na obalování, 1 vejce, 3 lžíce krupice
Rybí hlavu a cibuli nakrájenou na plátky smažíme ve větší nádobě 5 minut na olivovém oleji. Zalejeme vodou, uvedeme do varu, přidáme svazeček koření a 15 minut vaříme. Přidáme vykuchané a osolené ryby, okořeníme šafránem a anýzem. Uvedeme do varu a na středním plameni vaříme.
Maso z vykostěné tresky rozmixujeme, přidáme oloupaný a rozetřený česnek, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme vejce, část olivového oleje, znovu promícháme a z této hmoty vytvoříme kuličky veliké asi jako vlašský ořech. Obalíme je v mouce, vejci a krupici. Osmažíme po všech stranách na zbytku oleje do zlatova a necháme na teple.
Po 20 minutách varu vyjmeme z vývaru opatrně rybu, vykostíme ji a dáme do tepla. Vývar přecedíme, přidáme zbytek zeleniny a 20 minut vaříme. Kuskus uvaříme v páře. Harissu rozředíme několika lžícemi bujónu. Uvařený kuskus dáme do hluboké mísy, na povrch uložíme uvařené kousky ryby, osmažené rybí kuličky a uvařenou zeleninu. Pokropíme troškou vývaru s harissou a podáváme. Zvlášť podáváme vývar.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka