Játrové nebo slezinové knedlíčky - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 vejce, tuk, houska, 2 lžíce mléka, hovězí játra nebo slezina, sůl, zelená petrželka, muškátový květ, mletý pepř, česnek, majoránka
Celé vejce utřeme s kouskem omastku asi za ořech velkým, pak přidáme strouhanou housku máčenou v mléce, osolíme, okořeníme nejlépe zelenou petrželkou nebo zpěněnou cibulkou, také květem, po případě pepřem. K základní hmotě přidáme kousek škrábaných hovězích jater nebo sleziny nebo jater z drůbeže. Kořeníme je česnekem nebo majoránkou.
Zavařujeme do vařící polévky a vaříme 8-10 minut, podle velikosti. Je-li těsto hustší, tvoříme malé knedlíčky, je-li řidší, vykrajujeme lžičkou nočky. Hmotu můžeme také protlačovat cedníkem do polévky a vznikne tak játrová rýže. Slezinové knedlíčky jsou znamenité a dodávají polévce ještě lepší barvu a chuť než játrové.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka