Lilek zapečený se žampiony - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  lilek, zázvor, 2 stroužky česneku, slunečnicový olej s citrónovým olejem, 25 dkg žampiónů, sůl, 1  vejce, 2  cibule, 2  rajčata, 10 dkg eidamu v plátcích, anglická slanina
Lilek rozkrojíme podélně na poloviny, zevnitř uděláme diagonálně hluboké zářezy cca 1.5 cm od sebe, končící půl centimetru nad slupkou. Hodně posolit i uvnitř zářezů a ponechat půl hodiny vypotit, pak se propláchne a osuší. Čerstvý zázvor oloupat a nakrájet na tenké plátky, česnek také na plátky, obojí vložit do zářezů v lilku. Lilky pak ze všech stran potřít olejem. Rozpálíme grilovací pánev (až se z vody dělají kuličky) a položíme na ni lilek nejprve slupkou dolů. Po pár minutách je pootočit o 90°, aby proužky z pánve udělaly na lilku mřížku. Pak je otočit dolů rozkrojenou stranou a opět vypéct na povrchu mřížku. Měkké lilky vyjmeme a slupkou dolů vložíme do zapékací misky, trochu je rozmáčkneme pro zvětšení plochy.
Cibuli rozkrojíme na polovic a dále na měsíčky, přidat na pánev, kousek másla, žampiony na čtvrtiny a přidat k cibuli (může být i kousek krůtího masa). Když jsou žampiony orestované, rozklepneme na ně vejce a po vypnutí ohně rozmícháme. Směs naklademe na lilky, na ni přijdou ještě plátky rajčat, sýra a slaniny a pod grilem zapečeme asi 15 minut. Podáváme s balsamikovým octem a křupavým pečivem (např. rozpečená bylinková bageta).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka