Pečená makrela podle žabulky - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 makrely, 60 dkg brambor, sůl, máslo na vymazání formy, 8 kuliček zeleného pepře, 4 stroužky česneku, zázvor, 2 citróny, 3 rajčata
Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky 3-5 mm, napůl uvaříme v mikrovlnce v misce s vodou. Pak plátky naskládáme do máslem vymazaného pekáče nebo ohnivzdorné mísy, osolíme. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř, nadrobno nasekáme česnek a čerstvý zázvor (případně je lze také přidat do hmoždíře, ale žabulka to raději na kousíčky). Makrely zevnitř i vně osolíme a dovnitř vložíme koření. Citróny nakrájíme na tenké plátky a několik z nich rovněž vložíme do makrel, aby držely rozevřené. Ryby položíme na brambory, na ně vločku másla, a ještě na ryby i brambory naklademe na plátky nakrájená rajčata a zbylý citrón. Pokud není pátek, tak i plátek voňavé slaniny. Pečeme v troubě 15-20 minut na 180 °C nebo v mikrovlnce na rybí program.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka