Tajine s masem a švestkami - recept cpt. Cooka
Tajine de viande aux pruneaux
6 porcí: 1.5 kg skopového plecka, 50 dkg sušených švestek (omytých a vodou nasáklých), 10 dkg mandlí, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 celé skořice, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1 špetka šafránu, 1/2 sklenky sezamových semínek, 5 lžic moučkového cukru, 3/4 sklenky oleje, 1 lžička soli
Do papinova hrnce dejte na kostky nakrájené maso, sůl, olej, koření, polovinu cibule a nadrobno nasekaný česnek. Pečlivě promíchejte, chvíli nechte marinovat, pak zalijte vodou, vařte pod pokličkou 20 minut na mírném ohni. Vyjměte dvě sběračky omáčky do kastrolu a vařte je se švestkami. Až budou hotové, přidejte 2/3 cukru a skořici a mírně vařte. K masu přidejte druhou, na plátky nakrájenou cibuli, pocukrujte zbytkem cukru a za častého míchání vařte dalších zhruba 15 minut. Mezitím oloupejte, opečte mandle, na suché pánvi lehce opečte sezamová zrnka. Maso a švestky narovnejte na talíř, polijte omáčkou a ozdobte dozlatova osmaženými mandlemi a sezamem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka