Hovězí kofta - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 kg mletého hovězího masa, 2 lžíce smetany, 2 lžičky čerstvého najemno nasekaného zázvoru, 2 chilli papričky (čerstvé, najemno nasekané, červené nebo zelené), 2 stroužky česneku - rovněž najemno nasekat, 1 lžička mango prášku, 1.5 lžičky mletého koriandru, 1.5 lžičky garam másaly, 1.5 lžičky mletého římského kmínu, sůl,
Smetanová omáčka: 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička římského kmínu, 2 bobkové listy, 2 lžičky čerstvého, najemno nasekaného zázvoru, 2 chilli papričky, 3 stroužky česneku - opět nadrobno vše posekat, 3 dl smetany, 1 lžička mango prášku, 1/2 lžičky kurkumy, 1.5 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky garam másaly, 1.5 lžičky mletého římského kmínu, 3 lžíce koriandrových lístků, sůl
Příprava koft: do misky dejte mleté maso, sladkou smetanu, zázvor, chilli, česnek, mango prášek, mletý koriandr, garam masalu, římský kmín, podle chuti přisolte a dobře promíchejte. Vzniklou směs nabírejte lžící a po částech vytvářejte mokrýma rukama oválky nebo krokety, které poté dejte asi na 15-20 minut vařit do páry (do hrnce nalijte trochu vody, dejte do něj sítko a na něj naskládejte kofty). Vyndejte kofty z páry, naskládejte je do mělkého plechu. Rozehřejte troubu na 150°C (mírný oheň).
Příprava omáčky: na pánvi mírně rozehřejte olej, přidejte zrnka římského kmínu, bobkový list, zázvor, chilli a česnek a 2 minuty poduste. Vmíchejte sladkou smetanu, mango prášek, kurkumu, mletý koriandr, garam masalu a římský kmín a za stálého míchání duste 5-7 minut. Sundejte pánev z ohně, vmíchejte čerstvý koriandr a podle chuti dosolte. Omáčku nalijte na kofty, přikryjte a v předehřáté troubě pečte 20 minut.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka