Šoulet - recept cpt. Cooka
8 porcí: 1 kg fazolí, 1/2 kg krup, 4 husí stehna, husí sádlo nebo olej, 5 cibulí, 3 hlávky česneku, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžíce pálivé papriky, 1 lžíce mleté papriky, vývar, hovězí kost, sůl
Fazole přes noc namočíme do vody, stejně naložíme s velkými kroupami. Druhý den vezmeme buď půl husy nebo 4 husí stehna. Husí maso nakrájíme na velké kostky, ale pokud použijeme stehna, necháme je vcelku. Maso vložíme na husí sádlo nebo olej a krátce obděláme. Pak přidáme drobně nakrájené cibule až zrůžoví. Utřeme česnek a přidáme k masu a cibuli. Osolíme a přidáme koření: pepř a zázvor a krátce osmahneme, aby se koření rozvonělo. Přidáme pálivou i sladkou papriku, vzápětí zalijeme vývarem a podusíme v troubě.
Mezitím vaříme fazole a kroupy v téže vodě, ve které se máčely, a to spolu s několika hovězími kostmi, z nichž jedna musí být morková. Podušené husí maso vyjmeme z trouby a vložíme do směsi fazolí a krup. Podle potřeby přidáme vařící vodu nebo vývar, osolíme a přikryté vaříme na velmi mírném plamenu do měkka, popřípadě můžeme vložit zakrytý pekáč či hrnec s dostatečným množstvím vody do mírně zahřáté trouby. Fazole můžeme nahradit hrachem nebo čočkou, kroupy zase rýží. Použijeme-li pouze bílé fazole, nemusíme je máčet tak dlouho, aby se nerozvařily.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka